Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- اعظم محبی: رشد روزافزون جمعیت و تأمین نیاز غذایی در مقابل ثابت ماندن پهنه‌های زراعی و منابع آبی سبب شده تا کارشناسان برای افزایش راندمان و بهره وری منابع به علوم و فناوری‌های نوین روی بیاورند.

از جمله فناوری‌ها در بخش کشاورزی ایجاد تجهیزات و ادوات نوین در مرحله کاشت، داشت و برداشت بوده؛ ادواتی که با استفاده از آن‌ها راندمان تولید افزایش یافته و میزان مصرف نهاده‌های زراعی از قبیل کود، سم، بذر و آب هم کاهش می‌یابد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خشکسالی‌های اخیر، افزایش دما و محدود شدن دسترسی به منابع آبی هم استفاده از سیستم‌های نوین را به یکی از نیازهای اصلی بخش کشاورزی مبدل کرده است تا با حداقل منابع اراضی آبیاری شود.

گلستان به سبب برخورداری از حدود نیم میلیون هکتار اراضی زراعی نقش بسزایی در تولید انواع محصولات کشاورزی و باغی در کشور دارد؛ به همین دلیل مدیران حوزه کشاورزی در سالیان اخیر تلاش کرده‌اند تا با تغییر سیستم آبیاری سنتی و ترغیب کشاورزان به استفاده از فناوری‌های نوین آبیاری علاوه بر حفظ جایگاه گلستان در کشور، درآمد سرانه کشاورزان را ارتقاء داده و اشتغال بخش کشاورزی را حفظ کنند.

طبق گفته مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای گلستان ۷۸ درصد منابع آبی در بخش کشاورزی صرف می‌شود لذا برای مدیریت مصرف و حفظ ذخایر برای نسل‌های آتی باید به سراغ سیستم‌های نوین رفت.

اختصاص میلیاردها تومان اعتبار برای تجهیز اراضی زراعی گلستان و تامین ادوات نوین آبیاری هرچند منجر به کسب برخی موفقیت‌ها شده اما استان تا رسیدن به نقطه مطلوب و فراگیر شدن این روش نوین آبیاری فاصله بسیار دارد.

در این بین علاوه بر استفاده از ظرفیت پیمانکاران بومی از توان قرارگاه خاتم هم برای استقرار سیستم‌های نوین آبیاری در ۱۵ هزار هکتار از اراضی استفاده شده است.

استقرار سیستم‌های آبیاری نوین نوعی سرمایه گذاری است

کریم زمانی یکی از کشاورزان گرگان در خصوص استفاده از سیستم‌های نوین آبیاری در اراضی کشاورزی خود به خبرنگار مهر گفت: برای هرگونه کشت و زرع نیاز اولیه، آب است که اگر نتوانیم آن را به اندازه کافی تامین کنیم زراعت معنایی ندارد.

وی افزود: سال‌ها است که با دو چاه نیمه عمیق ۱۸ هکتار زمین خود را زیر کشت محصولات مختلف برده ام و در این راه علاوه بر اشتغال آفرینی در زمینه تولید محصولات و خودکفایی استان هم اقدامات قابل قبولی انجام شده است.

زمانی ادامه داد: اما در سال‌های اخیر دبی آب یکی از چاه‌ها به یک سوم کاهش یافت و این موضوع مشکلات زیادی را برای کشت محصولاتی همچون شالی ایجاد کرد.

وی اضافه کرد: با مشورت با یکی از کارشناسان کشاورزی استان، نیمی از اراضی خود را به سیستم آبیاری تحت فشار مجهز کردم که با این امر بهره‌وری آب و تولید محصولات بالا رفت.

زمانی بیان کرد: برای تجهیز مابقی اراضی به تکنولوژی نوین آبیاری چند ماهی است که پیگیر شده اما هنوز موفق به این کار نشده‌ام. با روند افزایش قیمت‌ها باید سهیمه بیشتری به استان‌ها تخصیص یافته تا افراد بیشتری از این خدمات استفاده کنند.

وی گفت: سیستم‌های آبیاری بارانی اثرگذاری چشمگیری در تولید داشته در نتیجه اختصاص اعتبار در این بخش نوعی سرمایه گذاری پر سود و دوجانبه برای کشاورزان و کشور است.

حفظ فرصت‌های شغلی با استفاده از تجهیزات نوین

یک مهندس کشاورزی هم به خبرنگار مهر گفت: داده‌های حاصل از گزارش هواشناسی حکایت از آن دارد که گلستان با یک خشکسالی شدید روبرو است و برای گذر از این خشکسالی و کم آبی باید راهکارهای موثر همچون تعیین الگوی کشت و استفاده از آبیاری‌های نوین در دستور کار قرار گیرد.

حمید شیخ افزود: در سالیان گذشته کشاورزی گلستان بر استفاده از آب استحصالی از حدود ۳۰ هزار حلقه چاه و رواناب‌ها استوار بود که در سنوات اخیر بسیاری از این چاه‌ها و رواناب‌ها خشک شده و یا دبی آن کاهش یافته است.

وی بیان کرد: با توجه به اینکه اشتغال استان بر پایه کشاورزی استوار است برای حفظ فرصت‌های شغلی و تولید، باید تمهیدات لازم برای استفاده بهینه از منابع اندیشیده شود.

شیخ گفت: با توجه به ثابت بودن حجم آب در دسترس نسبت به اراضی زراعی باید راهکاری اتخاذ شود تا سرانه آب مصرفی اراضی در واحد سطح کاهش یابد.

وی افزود: در این راستا باید مشوق‌ها و حمایت‌های ویژه برای کشاورزان منظور شده تا این سیستم آبیاری مورد رغبت بیشتر کشاورزان و بهره برداران قرار بگیرد.

شیخ بیان کرد: ساماندهی اراضی خرده مالکی، اصلاح روش‌های زراعت در کنار تولید بذر زراعی با سرانه آبی کمتر روش‌هایی هستند که به این بخش کمک خواهد کرد.

۷۸ هزار هکتار از اراضی به سیستم آبیاری نوین مجهز شد

برای آگاهی از روند اجرای آبیاری مکانیزه به سراغ رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان رفتیم، مختار مهاجر به خبرنگار مهر گفت: ۲۵۰ هزار هکتار اراضی آبی در گلستان وجود داشته که ۲۱۰ هزار هکتار آن قابلیت اجرای سیستم‌های نوین آبیاری را دارد.

وی افزود: تاکنون ۷۸ هزار هکتار اراضی به سیستم‌های نوین آبیاری مجهز شده و هشت هزار هکتار هم در دست اجرا داریم.

طبق گفته مهاجر حدود ۶ هزار هکتار هم آبیاری کم فشار انجام شده که در آن تا ۲۵ درصد صرفه‌جویی رخ داده است.

وی بیان کرد: در برنامه هفتم توسعه در صورت تامین منابع مالی، سالانه بین ۱۰ الی ۱۵ هزار هکتار اراضی به سیستم آبیاری نوین مجهز خواهد شد.

مهاجر گفت: میزان اعتبار این بخش در سال جاری ۶۵ میلیارد تومان بوده که تلاش می‌کنیم مبلغ آن را بیشتر کنیم و قول‌هایی هم در این زمینه داده شده است.

وی با بیان اینکه استان توان مکانیزه کردن آبیاری ۱۵ هزار هکتار را در سال دارد، افزود: اگر منابع مالی تامین نشود روند طولانی‌تر خواهد شد.

رتبه ۵ گلستان در اجرای سیستم‌های نوین آبیاری

رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان اضافه کرد: پیش از این میانگین اجرای سیستم آبیاری نوین سالانه بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ هکتار بود که در سال‌های اخیر آن را به هشت هزار هکتار رساندیم.

وی افزود: از نظر اجرای سیستم‌های آبیاری، امسال گلستان مقام پنجم را در کشور کسب کرده است.

مهاجر در خصوص چگونگی اجرای این طرح، بیان کرد: تا ۸۵ درصد هزینه در سقف مصوب بودجه سالانه به کشاورزان بلاعوض پرداخت شده و مابقی را باید خود آنها پرداخت کنند.

وی با تأکید بر اینکه نیاز به سرمایه‌گذاری بیشتر در بخش کشاورزی است، گفت: در طول ۴۰ سال گذشته حدود ۴۰ هزار هکتار از اراضی گلستان به سیستم آبیاری نوین مجهز شد اما تنها در هفت سال اخیر ۴۰ هزار هکتار را عملیاتی کردیم و هرچه اعتبارات بیشتر باشد می‌توانیم بقیه اراضی را ظرف مدت هفت سال و حتی کمتر به پایان برسانیم‌.

مهاجر افزود: در ۷۸ هزار هکتار آبیاری تحت فشار راندمان عملکرد آبی ۷۵ الی ۸۰ درصد است یعنی مصرف آب به یک سوم تقلیل یافته در حالی که در موارد سنتی تا ۳۰ الی ۴۰ درصد بوده است.

کاهش نزولات جوی در سال‌های اخیر در کنار پایین رفتن سطح آب سفره‌های زیرزمینی ضرورت سرمایه گذاری برای توسعه آبیاری نوین در اراضی زراعی گلستان را چند برابر می‌کند؛ امری که در صورت بی‌توجهی به آن امنیت غذایی این استان را به مخاطره خواهد انداخت و هزاران بهره‌بردار فعال در حوزه زراعت را با چالش بیکاری روبرو خواهد کرد.

یقیناً مدیران دولت سیزدهم در اولویت‌های منظور شده برای این استان، باید نگاه ویژه‌ای به سیستم های آبیاری نوین داشته باشند.

کد خبر 5252339

منبع: مهر

کلیدواژه: گرگان جهادکشاورزی گلستان کشاورزی آبیاری نوین آبیاری تحت فشار کم آبی خشکسالی ویروس کرونا آمار کرونا بوشهر کرمانشاه شیوع کرونا خطبه های نماز جمعه گرگان اردبیل واکسن کرونا ایلام اراک عکس استانها قطعی برق سیستان و بلوچستان سیستم های نوین آبیاری سیستم آبیاری نوین سیستم های آبیاری سیستم آبیاری سرمایه گذاری اجرای سیستم بخش کشاورزی اراضی زراعی هکتار اراضی هزار هکتار سال ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۴۹۸۲۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشت گل محمدی در ۶۰۰ هکتار اراضی کشاورزی کاشان

سرپرست فرمانداری کاشان ضمن اشاره به فرا رسیدن ایام گل و گلاب در کاشان گفت: ۶۰۰ هکتار از اراضی کاشان به کشت گل‌محمدی اختصاص دارد. - اخبار استانها -

حمیدرضا محمدی فشارکی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در کاشان، ضمن اشاره به فرا رسیدن ایام گل و گلاب در منطقه کاشان اظهار داشت: با فرا رسیدن این ایام عطر خوش گل محمدی در این منطقه پیچیده است.

وی با بیان اینکه 2 هزار و 600 هکتار از اراضی کشاورزی شهرستان کاشان تحت کشت گل محمدی است، افزود: حدود 10هزار تن از باغات گل برداشت می‌شود و در این راستا 26 واحد صنعتی و دو هزار واحد سنتی مشغول به گلابگیری هستند.

سرپرست فرمانداری ویژه شهرستان کاشان با بیان اینکه صنعت گل و گلاب 10هزار اشتغال را در سال به خود اختصاص داده است، ابراز داشت: واحدهای صنعتی و سنتی آمادگی برداشت 25 هزار تن گل و تولید 45 هزار تن گلاب را دارند.

وی گفت: از میزان حضور گردشگران در ایام گل و گلاب در اردیبهشت و خرداد باید گفت که بیش از 2 میلیون گردشگر در کاشان ویژه این ایام حضور پیدا می‌کنند و سال‌های گذشته همین میزان گردشگر را کاشان پذیرایی کرد.

وجود 33 هکتار سطح زیر کشت گل محمدی در شهرستان راور

محمدی فشارکی ضمن اشاره به برگزاری جلسات خدمات سفر تصریح کرد: دستگاه‌های مرتبط با حوزه گردشگری آمادگی کامل را برای پذیرایی از مسافران و گردشگران در ایام گل و گلاب در شهرستان کاشان دارند و از تمامی مردم و گردشگران داخلی و خارجی برای حضور در کاشان دعوت به عمل می‌آید.

انتهای پیام/801

دیگر خبرها

  • کشت گل محمدی در ۶۰۰ هکتار اراضی کشاورزی کاشان
  • ۶ هزار هکتار از اراضی لرستان زیر کشت دانه‌های روغنی رفت
  • رفع تداخل ۵ هزار و ۲۵۳ هکتار از اراضی کشاورزی استان قزوین
  • روش‌های نوین ساختمان سازی در سال جدید
  • ۳۵۰ هکتار از اراضی کشاورزی شهرستان کاشمر سند دار شد 
  • آیا می توان گیاهان را به صورت خودکار آبیاری کرد؟
  • خزانه گیری ۱۷۷ هزار هکتار از اراضی گیلان
  • صدور سند تک برگ برای ۵۵۰ هزار هکتار از اراضی زراعی آذربایجان‌غربی
  • توسعه کشت دیم انجیر در شهرستان خاتم
  • پاکسازی و تسطیح ۱۴ هکتار از فضا‌های بی دفاع شهری منطقه ۱۹